Sidor

Dexter

Properly trained, a man can be dog's best friend. ~Corey Ford

lördag 15 september 2012

Det har gått en månad sedan mitt förra inlägg så det är nog på tiden att jag uppdaterar lite! Har haft ganska fullt upp på sista tiden. Skolan har börjat, har flyttat till en annan ort, har inte haft varken dator eller internet, men nu börjar allting så småningom falla på plats.

Vi har tränat en hel del Powerdog här hemma. Har köpt en husky sele som vi redan prövat och en sk. dyna så att Dexter förhoppningsvis har lättare att dra Maximum Powerpull med den. Dex var först lite paff över selen och visste inte hur han skulle gå med den. Jag tycker han har en tendens att överdriva ibland, för så svårt är det nog inte som han fick det att se ut, hah! :) Sedan köpte jag också ca. 5 kg broilerhalsar, broilervingar och maletkött att sätta i frysen. Tänkte pröva att ge torrfoder på morgonen och kött m.m. på eftermiddagen. Har inte en tillräckligt stor frys och inte heller en tillräckligt stor lägenhet att skaffa en sådan så att jag skulle kunna sätta han helt och hållet på råfoder. Dock är det kanske lättare att göra såhär eftersom torrfodret innehåller allting han behöver så jag behöver inte oroa mig över den delen, vilket jag säkert skulle göra om han bara åt rått.

Lite träningsresultat. Bilden är dock ca. en månad gammal

Vi har också varit på riktiga PD träningar! Dexter var jätte bra! Han fick också en massa beröm av träningsledarna. De tyckte att Dex redan nu är färdig för att delta i de sk. deltävlingarna som ordnas inför de Finska Mästarskapen i Powerdog. Det är dock försent för oss nu eftersom det inte ordnas tillräckligt med deltävlingar innan FM som dessutom är redan nästa månad. Det gav mig ändå en liten blick över var vi ligger med Dex just nu :) Nästa år har jag definitivt FM och MM i sikte, låter ganska bra tycker jag själv :)

Lite mera detaljer över vår träning för några veckor sen. Jag är medlem i en grupp på Facebook som är tillför alla Powerdog intresserade. Dit brukar man sätta tränings- och tävlingsdatum. Jag såg då ett meddelande över att de skulle ordnas träningar i Lahtis. På onsdag eftermiddag var det dags att hoppa i bilen och börja köra på träning.

Träningarna ordnades på ett STORT parkeringsområde. Träningsarrangörerna var redan igång med att laga allt färdigt inför träningarna. Grenen är ännu såpas ny att de är mycket fråga om frivilligt "arbete". PD har dock ökat under det senaste åren. Vi var andra i tur att starta på "banan". Det var bra eftersom jag fick lite se hur det går till i verkligheten. Det var en amerikansk bulldogg innan oss som deltog i den s.k. deltävlingen. Ekipaget hade redan en godkänd bana från förut och de kom igenom sin andra deltävling. Sedan var det vår tur. Fick nog en massa hjälp och var tvungen att fråga en hel del eftersom jag ännu kan kallas en s.k. nybörjare i dessa grejer :) Då man tränar får man använda sig av t.ex. leksaker och godis men då det är fråga om tävlingar är de inte tillåtet. Det finns också några andra grejer som man bör komma ihåg då. Vi var dock där bara för att träna och prova oss fram.

Först börjar man med Powersledge. Har förklarat grenarna grundligare i ett tidigare inlägg. Hunden drar alltså 40 meter en vikt på 20 % av sin egen kroppsvikt efter sig så snabbt som möjligt. Jag hade inte någon egen sele åt Dexter då än så vi fick låna en weightpulling sele. Dexter har alldrig haft något sådant på sig förut så vi fick några minuter att vänja oss vid den. Sen var det dags för själva övningen. Eftersom Dexter var mycket mindre än de flesta av det andra hundarna fick han några meter till godo. Det är också uträcknat hur många det är men minns inte nu hur det gick till. Jag gav kommandot "stanna" och gick fram till 40 m. Dexter satt mycket snällt på sin plats vilket t.ex. några andra hade stora problem med. Sedan gav en av arrangörerna lov att kalla på hunden och det gjorde jag och tillika sprang jag bortåt en bit. Tänkte ifall de skulle inverka på Dexters iver att komma åt sin leksak och mig ytterligare. Dexter sprang jätte fint! Han hade inga problem med vikten som ändå höll endel ljud. Vår övning här hemma har varit till nytta, jess! Tiden för Powersledge: 5.25sekunder vilket blev 47.5 i poäng. Föregående hunden var lite långsammare så ganska bra för vår första gång! :)

 Powersledge


Sedan var det dags för Maximum Powerpull. Hade med Dexters favorittyp av leksak som han älskar att dra i. Man fäster leksaken i ett elastiskt band som är fäst i en våg som mäter hundens dragkraft i kg. Man har en minut tid att försöka få hunden att dra sin bästa vikt. Dexter tog nog dirkt grenen som sin egen. Några tiotals sekunder for till det att jag prövade var jag skulle befinna mig så att Dexter skulle prestera bäst. Det visade sig att vara bakom honom. Efter att tiden tog slut ville Dexter inte släppa taget och det tog en stund innan jag fick han att släppa taget. Eftersom Dexter är 17,5 kg och största delen av de andra hundarna var kring 30-40 kg behöver inte Dexter dra lika mycket som sina större vänner, man räknar ut poängen angående kroppsvikten. Resultatet för Maximum Powerpull: 49kg. gånger 2.8= 28 poäng. Det är också mycket bra för en första gång! Oftast kan man ha endel problem med att få hunden att ta tag och dra men Dex förstod nog genast att vad det var fråga om. :)

Maximum Powerpull





Tillsist kommer Pighunt. Där skall hunden jaga en säck och stoppa den med sina tänder. Det gäller att hinna ifatt säcke innan banan tar slut, annors får man inget giltigt resultat. Detta hände med oss, men de gör inget. Lärde mig hur jag kan förbättra både mitt sätt som handler såsom hundens konsentration på själva uppgiften. Eftersom Dexter inte gjort något liknande tidigare var han först inte helt på noterna med vad som väntades av honom. Han sprang nog efter säcken när han väl märkte att den stack iväg men starten blev en aning långsam och det är den som är avgörande i denhär grenen. Dexter såg lite runt sig och inte på "bytet". Jag märkte också att jag var för långsam, höll i hundens halsband men släppte lite försent då säcken for iväg vilket gjorde att Dexter blev ytterligare lite sen i starten. Vi gjorde dehär några gånger och fint gick det tyckte jag och de andra med. Dexter sprang ivrigt efter säcken. Måste bara finslipa på några små grejer till nästa gång :) Jag kunde inte vara nöjdare med min fina hund och Dexter gillade verkligen denhär grenen! I nästa inlägg skall jag berätta lite mera om våra andra mål och framtidsplaner. Tills dess! ;)

Pighunt