Sidor

Dexter

Properly trained, a man can be dog's best friend. ~Corey Ford

onsdag 15 februari 2012

Weight pulling & Powerdog!!

Gud vad det finns många olika roliga grenar man kan träna med sin hund. Nu har jag stött på två stycken intressanta och coola grenar, nämligen weight pulling och powerdog.

Weight Pulling:
I weight pulling drar hunden vikter. Man kan bara ha weight pulling som hobby eller sen så kan man tävla och faktiskt satsa, på hundens vilkor förstås! I weight pulling mäter man hundens styrka och uthållighet. Man använder sig av en skala som heter P4P (pound for pound) vilket betyder att man delar hundens vikt med den vikt den drar, så att alla hundar har samma utgångspunkt oberoende hundens storlek. Weight pulling kan alltså utövas i princip av vilken ras som helst men de vanligaste och mest populäraste raserna inom sporten är bullraserna (pitbull, amstaff, staff, amerikansk bulldog m.m.). Den hund som dragit mest vikter till förhållandet av sin egen vikt vinner. Om det blir två med samma slutresultat avgör tiden, alltså den som varit snabbast vinner. Weight pulling tränar hundens kondition, uthållighet och styrka vilket betyder att också musklerna växer och fettet försvinner. Hundar som håller på med detta ser så vältränade ut! Dethär tänker jag definitivt börja träna med Dexter. Man kan även träna detta hemma på en lägre nivå. Man kan t.ex. spänna fast en kanister, bilring eller något annat liknande efter hunden och ha den att dra det efter sig en stund. Man skall dock komma ihåg att vänja hunden så småningom och att inte börja med stora vikter. Hunden skall också vara frisk och fullvuxen om man börjar dra tyngre saker. Man skall också komma ihåg att uppvärmningen och skötsel av musklerna är viktigt. Vilken typ av sele man använder sig av är också viktigt. Det finns weight pulling selar att köpa som är designade för att hunden skall kunna dra utan att skada sig själv. Har kommit fram till när jag läst och sett filmsnuttar av denna sport att hundar kan dra helt sjukt stora mängder!!

Kopierat från staffifoorum:
"Lily ylitti itsensä viikonlopun taakanvetokilpailuissa. Molempina päivinä "eniten omaan painoonsa verrattuna vetänyt koira. Lily painaa 35 lb (15,87 kg) ja veti 3300 lb (1496,88 kg).
Vilket alltså direkt översatt betyder att en staffyhona vunnit en weight pulling tävling efter att ha dragit en vikt på 1496,88 kg!! I'm shocked to say the least O.O

Ett videoklipp på en weight pulling staffy med namnet Milo. Helt sjuuuukt! :OOO
http://www.youtube.com/watch?v=KNBdtJTuIfw&lr=1


Milo. Ser ni i vilket skick han är! Snygging!!


Milos syster.

För att demonstrera att grenen faktiskt passar för alla haha. :D



Powerdog:
Man kan också antingen tävla i Powerdog eller sen bara träna på skoj. Powerdog är en finsk uppfinning och powerdogs slogan är: "Let your dog deside what's fun". Powerdog är indelad i tre olika "undergrenar" som också kan tävlas som triathlon. Så som i weight pulling är powerdog ett sätt att mäta hundens styrka och uthållighet både fysikst och psykist. Grenarna utförs helt på hundens vilkor och efter strikta säkerhetsregler. Powerdog är inte speciellt tungt för hunden eftersom prestationerna är snabba och vikterna småa. I powerdog kan hundarna använda sig av sina naturliga instinkter som tex. jakt-, och strits-instikter. Det kan utövas av alla hundar men även här är bullraserna av de populäraste. Dehär tänker jag också pröva på med Dexter, tror han kommer att älska det :D

Introduktionsfilm på grenarna.
http://www.youtube.com/watch?v=otIFnHkvWN4&feature=player_embedded#! 

De tre olika undergrenarna i powerdog är:
 
Powersledge: Där hunden skall springa 40 meter med en liten vikt på 20 % av sin kroppsvikt efter sig så snabbt som möjligt. Powersledge slutresultat mäts efter tiden (100 - 10 x tiden).

Powersledge.


Maximum Powerpull: Där käkarnas dragningskraft mäts i kilogram. Hunden skall dra t.ex. i en leksak som är godkänt av tävlingsarrangörerna. Leksaken fästs fast i en våg och hunden börjar dra. Hunden har en minut på sig att utföra sin maximala dragning. Slutresultatet mäts så att vikten som hunden har dragit delas med hundens vikt och resultatet av det är slutresultatet på prestationen.

Maximum powerpull.

Pighunt: Är en gren där man imiterar jakt av storvilt där hunden skall stoppa ett stort och snabbt lockbete med kraft. Lockbetet brukar vara en säck. Längden på pighunt banan är 100 meter, men området bör vara större så att hunden hinner stanna innan den krockar med något. Hunden börjar jaga "lockbetet" 7-10 meter bakom det beroende på storleken på hunden. Lockbetet rör sig på en hastighet av 5,5-6,5 sek/m. Lockbetet skall röra på sig innan hunden startar. Hunden skall stanna lockbetet med sina tänder. Slutresultatet mäts genom att subtrahera tiden från hundra, alltså 100-tiden.

Pighunt.

Inga kommentarer: