Sidor

Dexter

Properly trained, a man can be dog's best friend. ~Corey Ford

onsdag 29 februari 2012

Vårkänslor!

Hejåhå! Oj va vackert väder det har varit idag! Happy!! De fick mig att ta i kameran och börja fota lite soliga bilder på Dex. Vi var ute till parken men Dexter och han var super glad, ivrig och vild som vanligt. Har förlängt våra promenader en aning nu när Dexter blivit lite större igen ;). Vi har haft lite träningspaus denna vecka. Detär bra att ibland låta hunden nollställas för att hålla motivationen på hög nivå :) När våren kommer tänker jag börja träna Dexter utomhus, nu har jag ingen lust att t.ex. be honom att ligga ner på den kalla marken. Då kan vi börja öva de vi lärt oss göra fint hemma på andra platser och på så sätt öka svårighetsgraden på det hela. Men enough said för idag.. Sätter ännu in lite bilder från idag :)

















tisdag 28 februari 2012

Staffy meeting.

 Då har dagarna flugit iväg igen, men nu kommer jag äntligen med ett inlägg! Igår var vi på ett staffymöte/promenad i Helsingfors. Tillsammans fanns det 8 staffar. Var kul att se staffar i olika åldrar, färger och staffar av olika modeller/typer. De fanns t.ex. en "jättestaff" som var 48 cm hög fastän staffens tillåtna maximihöjd är 41 cm. Valparna som fanns på mötet såg olika ut eftersom de växer lite olika så det är svårt att säga hur annorlunda de kommer att se ut som vuxna. Vissa växer snabbare i höjd medan andra kanske har ett huvud som växer snabbare. :D Dexter visade också en annan sida av sig igår, han börjar bli en stor kille och tål inte någo tjafs längre. -.- Han var nog beredd för strid direkt om någon provocedare honom. Han brukar vara lättare att handskas me annars men igår visade han ett mera tufft beteende. Fick hålla honom i koppel ibland då hans proppar for. Nå han börjar så småningom komma i den åldern att andra främmande hanar ses som ett hot. Staffyn är ju inte några hundparkshundar och det bör man alltid komma ihåg. Han får leka med lite större raser och flickhundar i framtiden för att undvika konflikter. Han har ärvt sitt mammas beteende tror jag. Pappan är mera försiktig medan mamman mera temperamentisk. Ibland kan striderna låta värre än de i själva verkligheten är, staffarna har bra ljudeffekter! :D

Bilder från igår :)

 Dexter och "jättestaffen".


Dexter med en piedfärgad valp.

torsdag 23 februari 2012

Updates!

Jahaa... Det är en bra tid sedan jag senast skrivit något här. Har varit helt jätte trött på kvällarna så har inte orkat komma med några inlägg :) Nåmen nu tänkte jag skriva något iallafall... Har fortsatt träningen av Dexters djupa muskler ungefär varannan dag nu. Har också tränat lydnad med honom och repeterat och finslipat kommandon lite :) Dexter kan nu följa jättefint och att komma vid min sida kan han så gott som helt och hållet! Är så stolt över min lillkille som inte är så liten längre! ;)

Usch vad jag kan hata dethär skedet innan våren kommer, när snön smälter och det blir plus grader ute. Det är så blött och fult ute när allt blir så smutsigt. Nu har jag börjat skölja av Dexters tassar efter våra promenader för att skölja bort vägsaltet som blir kvar i tassarna. Det är ett bra sätt att se till att hundens tassar mår bra.

Igår var jag med Dexter till Musti & Mirri i Finnå. Vi hade också med oss Dexters söta bror Nasu och hans ägare, för att tillsammans träffa valparnas uppfödare. Hon kollade hur deras tänder växt och såg ut m.m. Eftersom båda valparna har bettfel. Hon sa att Dex tänder är riktigt okej och att den högra nedre hörntanden ännu kan bli fullt normal om jag fortsätter jumppa tanden, skönt! :) Shoppade lite efter träffen och kom hem med Maukas frusen råfoder av smaken kalkonbroiler. Den innehåller även malda kalkonben och -brosk. Dexter tyckte massor om det. :) Köpte även några tuggben som är gjorda av rökt grisskinn, mums! ;)

Har hittat några snygga halsband, igen! Den ena finns att få från Finlandhttp://www.helmipanta.com/, den andra från Hardcore Harness från Sverige. http://www.hardcoreharness.se/Galleri.htm. De gör också weight pulling selar med personlighet! ;)


Nithalsband från Helmipannat. Älskar den mörkbruna och måste helt enkelt få den!! O.O

Ett nylonhalsband av färgen orange. Fås även med text. Ett riktigt statement halsband! Hur jävla snygg är inte dendär staffen som bär halsbandet då??!!! :OO

söndag 19 februari 2012

Ajoo glömde!!!

Dexter är 7 månader idag <3 Puss!



Muscle training!

Hej! Idag har vi haft lite muskelträning med Dexter. Koncentrerade oss främst på det djupa, inre musklerna som allt som oftast blir bortglömda och inte tränas så mycket som de borde. Djupa musklerna brukar speciellt vara sämre på aktiva hundar, eftersom de djupa musklerna aktiveras i långsammare rörelser som har t.ex. i balansövningar. Hundens bål skall bestå av en vältränad korsett som hjälper till att stöda ryggen och på detta vis också hela kroppen. Detta är speciellt viktigt hos staffyna eftersom de bär så stor del (70%) av sin vikt på sina framben. Så om de djupa musklerna inte är i skick och inte ger något stöd innebär det att bakbenen inte heller jobbar och aktiveras lika bra och framdelen hamnar göra det mesta jobbet och överansträngs. En staffy är ju en mycket muskulös ras, men fastän hunden ser jätte tränad ut kan alltså de djupa, inre musklerna ändå vara dåliga. Om du vill veta att i hurudant skick din hunds djupa muskler är kan man få reda på det hos en fysioterapeut. Men alltså det är det vi koncentrerat oss på idag och ett exempel på en träning vi gjorde var en balansövning. Ställde en stor och fluffig dyna på golvet, hunden har alltså på detta sätt ett lite ostabilt underlag att stå på. Drog försiktikt i dynan så att den lite rörde på sig och Dexter måste då koncentrera sig på att hålla balansen på dynan. Hade en godisbit i handen som hjälpmedel. Sedan hade jag han att sakta (iallafall så försökte jag) gå i cirklar på dynan och på såsätt fick jag han lite ur balans. En annan övning jag använde mig av var ämbarövningen jag redan berättat om i ett tidigare skede. Men denna gång bad jag Dex stå med bakbenen på ämbaret så att rumpan kom upp i vädret och sedan gå runt med sina framben på golvet. En liten balansövning det med. Vi plumsade också i snön idag. Dexter fick gå i snö som var upp till knähöjd (på han alltså, inte upp till min knähöjd) i en lugn takt. Försökte få han att koncentrera sig ordentligt på varje steg. Vi tog också några små uppförsbackar i långsam takt. Dexter var nog lite fundersam över att varför vi skulle gå så långsamt, fart och fläng ska de ju va! Att simma är ett jättebra sätt att förstärka de djupare musklerna och det ska vi definitivt pröva på bara matte fått sin lön ;) De finns en hundsimhall här i Helsingfors. Man skall komma ihåg att inte träna musklerna alltför länge de första gångerna utan endast 1-2 minuter åt gången och inte börja med många dagar i sträck utan man skall låta musklerna få ha en vilodag också. Det är ju trots allt då som musklerna växer och förstärks ;)

När Dexter är färdigväxt tänker jag skaffa en viktsele åt han. Det är alltså som en vanlig sele men har små vikter insydda i sig. En bra vikt för hunden brukar vara 10 % av hundens kroppsvikt, så nu skulle det vara fråga om 1,6 kg eftersom Dexter väger 16 kg nu. Vikterna förstärker hundens muskler som t.ex. nackmusklerna, ryggmusklerna, magmusklerna, bröstmusklerna och benmusklerna. Det är bra om hunden har musklerna i skick både det djupa och det ytliga ;) För att de skall vara i skick krävs också t.ex. regelbunden massage och stretchning av musklerna.


Viktselen

Viktselen under användning.

lördag 18 februari 2012

Staffies on youtube.

Idag tänker jag inte skriva något dessto mera såhär fredagen till ära. Lägger bara in lite videon på staffyn som jag bongat på youtube! :)


Fast det inte är fråga om så jätte stora hundar är staffyna otroligt sega och tuffa. Räknas heller inte till någo småhundar :P (Sätter inte in denhär videon för att jag tänker träna min hund på samma vis som han på videon utan för att demonstrera det jag sa tidigare).

De flesta staffarna älskar sina bollar, även Dexter ;)

Typiskt staffar :D Har vaknat till det här ljudet väldigt många gånger.

Staffarna skäller ganska lite med jämförelse med andra raser. Dock har de en massa andra läten de använder sig av :D

Staffyvalpar <3

The nannydog. Oberoende vad någon kanske tror är staffyna jätte vänliga!


Tack & Godnatt!

torsdag 16 februari 2012

New Photos!

Hello! Vi var ut och gå med Dex till parken idag och jag tog med kameran ifall jag skulle lyckas ta några fina bilder på valpen. Dexter ville nog inte stå stilla och då är det extremt svårt att få en bra bild på honom. :D Han blir oftast irriterad på mig när han ser att jag drar fram kameran. Han tycker jag är så tråkig då jag fotar. Det gäller alltså att vara kvick när han sen nångång stannar för att spana efter andra hundar etc. Några trevliga bilder lyckades jag nog ta idag på min nästan 7 månader gamla stafforshire bull terrier. Här är alltså några bilder på Dexter i ett vackert vinterlandskap.


Dexter tycer om att smaka på allt. Han blir speciellt vild när jag säger "ta den!" :)

Såhär stor är han nu. När han kom var han bara 7 veckor, på söndagen blir han 7 månader.

Fin brindle färg som syns bäst ute i soligt väder.

Dexter spanar.

Vid havet. Dex har sitt "lill-pojke" halsband på.

Under tiden jag skrev detta inlägg slet Dexter en tennisboll i stycken. :)

onsdag 15 februari 2012

Weight pulling & Powerdog!!

Gud vad det finns många olika roliga grenar man kan träna med sin hund. Nu har jag stött på två stycken intressanta och coola grenar, nämligen weight pulling och powerdog.

Weight Pulling:
I weight pulling drar hunden vikter. Man kan bara ha weight pulling som hobby eller sen så kan man tävla och faktiskt satsa, på hundens vilkor förstås! I weight pulling mäter man hundens styrka och uthållighet. Man använder sig av en skala som heter P4P (pound for pound) vilket betyder att man delar hundens vikt med den vikt den drar, så att alla hundar har samma utgångspunkt oberoende hundens storlek. Weight pulling kan alltså utövas i princip av vilken ras som helst men de vanligaste och mest populäraste raserna inom sporten är bullraserna (pitbull, amstaff, staff, amerikansk bulldog m.m.). Den hund som dragit mest vikter till förhållandet av sin egen vikt vinner. Om det blir två med samma slutresultat avgör tiden, alltså den som varit snabbast vinner. Weight pulling tränar hundens kondition, uthållighet och styrka vilket betyder att också musklerna växer och fettet försvinner. Hundar som håller på med detta ser så vältränade ut! Dethär tänker jag definitivt börja träna med Dexter. Man kan även träna detta hemma på en lägre nivå. Man kan t.ex. spänna fast en kanister, bilring eller något annat liknande efter hunden och ha den att dra det efter sig en stund. Man skall dock komma ihåg att vänja hunden så småningom och att inte börja med stora vikter. Hunden skall också vara frisk och fullvuxen om man börjar dra tyngre saker. Man skall också komma ihåg att uppvärmningen och skötsel av musklerna är viktigt. Vilken typ av sele man använder sig av är också viktigt. Det finns weight pulling selar att köpa som är designade för att hunden skall kunna dra utan att skada sig själv. Har kommit fram till när jag läst och sett filmsnuttar av denna sport att hundar kan dra helt sjukt stora mängder!!

Kopierat från staffifoorum:
"Lily ylitti itsensä viikonlopun taakanvetokilpailuissa. Molempina päivinä "eniten omaan painoonsa verrattuna vetänyt koira. Lily painaa 35 lb (15,87 kg) ja veti 3300 lb (1496,88 kg).
Vilket alltså direkt översatt betyder att en staffyhona vunnit en weight pulling tävling efter att ha dragit en vikt på 1496,88 kg!! I'm shocked to say the least O.O

Ett videoklipp på en weight pulling staffy med namnet Milo. Helt sjuuuukt! :OOO
http://www.youtube.com/watch?v=KNBdtJTuIfw&lr=1


Milo. Ser ni i vilket skick han är! Snygging!!


Milos syster.

För att demonstrera att grenen faktiskt passar för alla haha. :D



Powerdog:
Man kan också antingen tävla i Powerdog eller sen bara träna på skoj. Powerdog är en finsk uppfinning och powerdogs slogan är: "Let your dog deside what's fun". Powerdog är indelad i tre olika "undergrenar" som också kan tävlas som triathlon. Så som i weight pulling är powerdog ett sätt att mäta hundens styrka och uthållighet både fysikst och psykist. Grenarna utförs helt på hundens vilkor och efter strikta säkerhetsregler. Powerdog är inte speciellt tungt för hunden eftersom prestationerna är snabba och vikterna småa. I powerdog kan hundarna använda sig av sina naturliga instinkter som tex. jakt-, och strits-instikter. Det kan utövas av alla hundar men även här är bullraserna av de populäraste. Dehär tänker jag också pröva på med Dexter, tror han kommer att älska det :D

Introduktionsfilm på grenarna.
http://www.youtube.com/watch?v=otIFnHkvWN4&feature=player_embedded#! 

De tre olika undergrenarna i powerdog är:
 
Powersledge: Där hunden skall springa 40 meter med en liten vikt på 20 % av sin kroppsvikt efter sig så snabbt som möjligt. Powersledge slutresultat mäts efter tiden (100 - 10 x tiden).

Powersledge.


Maximum Powerpull: Där käkarnas dragningskraft mäts i kilogram. Hunden skall dra t.ex. i en leksak som är godkänt av tävlingsarrangörerna. Leksaken fästs fast i en våg och hunden börjar dra. Hunden har en minut på sig att utföra sin maximala dragning. Slutresultatet mäts så att vikten som hunden har dragit delas med hundens vikt och resultatet av det är slutresultatet på prestationen.

Maximum powerpull.

Pighunt: Är en gren där man imiterar jakt av storvilt där hunden skall stoppa ett stort och snabbt lockbete med kraft. Lockbetet brukar vara en säck. Längden på pighunt banan är 100 meter, men området bör vara större så att hunden hinner stanna innan den krockar med något. Hunden börjar jaga "lockbetet" 7-10 meter bakom det beroende på storleken på hunden. Lockbetet rör sig på en hastighet av 5,5-6,5 sek/m. Lockbetet skall röra på sig innan hunden startar. Hunden skall stanna lockbetet med sina tänder. Slutresultatet mäts genom att subtrahera tiden från hundra, alltså 100-tiden.

Pighunt.

måndag 13 februari 2012

Staffy Blogging!

Hej! Har surffat på nätet lite och "märkt" att jag inte är den ända som bloggar om sin staffy, inte så konstigt kanske :P. Började "rota" efter andra bloggar och tänkte dela de bästa jag hittade med er. :) Får själv massor av inspiration och ideér av att läsa andras bloggar.


http://bismas.blogg.se/
http://staffordshirebullterrier.bloggplatsen.se/
http://staffenleia.blogspot.com/

En blogg om staffar, amstaffar etc.
http://kamphundblogg.bloggplatsen.se/

Dagens schema för mig och Dex är tandjumppa, hjärnjummppa, träning under promenaderna* och klicker träning. *Vi tränar på att "lämna" människor, hundar etc. under promenaderna. Detta skall underlätta promenaderna ytterligare i framtiden, fastän Dex inte är omöjlig nu heller. Han är brukar vara så ivrig att hälsa på allt och alla! Samma sak gäller inomhus, Dexter går sååå på övervarv när det kommer någon ny människa in i huset och han vill bara hoppa, hoppa, hoppa, slicka och hoppa.. så där har vi massor att öva på ännu.. -.- Synd att det så sällan kommer några gäster över bara... Man måste alltid sätta mål åt sig själv, som dock skall vara realistiska :P Mitt-vårt mål är att Dexter skall kunna gå utan att iaktta det som händer runtomkring och att han skall kunna hälsa på ett lugnt sätt. Där har vi att jobba på! Nå lite utmaningar i livet är ju bara bra! ;)

söndag 12 februari 2012

D. took a tumble down the hill..

Som rubriken berättar har Dexter underhållit mig idag. Haha.. Vi var ut på kvällspromenad och beslöt mig för att släppa Dexter lös eftersom det var så tyst och vi inte befann oss nära någon bilväg eller dyl. Dexter brukar få fnatt när han får springa lös, han älskar det!! Nå...när vi gått en bit fick Dexter lust att spurtta upp för en backe för att sedan ta sats i nerförsbacken. Det slutade med att han landade i en snödriva och flög på näsa och började rulla ner för backen. Han rullade flera varv innan han fick stop på det. Jag kunde inte hålla mig för skratt, det såg så roligt ut...haha!! Har verkligen en hund som gör först och tänker sen, men på ett positivt sätt ;) Staffyna har mycket humor och det bör ägarna till sådana filurer också ha! :D Dessto mera tid jag spenderar med denna underbara ras dessto mera älskar jag den. Dom är bara sådana charmtroll! <3


Charmtroll.







lördag 11 februari 2012

Great News!

Helloi! Tänkte bara meddela att Dexter hostar nästan inte alls mera! Gubben överlevde alltså sin flunssa ;) Har börjat gå en aning längre promenader med han nu men ännu inte så långa som vi brukar göra vanligtvis. Dessutom har det varit svinkallt nu det senaste dagarna att jag därför heller inte vill gå så långt. Men så småningom tror jag att vi kan fortsätta vårt "normala" liv, sweet! :)

Nu har jag också börjat trycka utåt på Dexters nedre hörntänder eftersom hans ena hörntand tar fast i muntaket. Detta betyder att tänderna borde "töjas" utåt så småningom och borde inte träffa muntaket eller gommen mera. Det är ganska jobbigt både för mig och hunden men gör vad som helst om det finns möjlighet för att tänderna ska bli så "normala" som möjligt. Dehär tryckandet garanterar alltså inga resultat men Dexters uppfödare sa att det hjälpte henne då hennes hundar haft ett bettfel nångång. Det gäller bara att trycka tänderna utåt 3x10 min, alltså hålla ett stadigt tryck i hela 10 minuter i sträck 3 gånger om dagen. Så nu förstår ni säkert varför jag tycker det är jobbigt :P Dexter har tagit det ganska bra, lite obehagligt måste det ju vara men han ligger ganska lugnt och stilla i min famn under processen. Efteråt får han alltid belöning och så leker vi en hel del. Försöker få honom att leka med hårda bollar och Kongar för att det sägs hjälpa att trycka tänderna utåt ytterligare när hunden biter och bär på dem. Får se hur länge vi hamnar hålla på med dethär. Följer med hans tänder och hans lilla grop i muntaket varje dag. Om jag märker tecken på att de tar sjukt för hunden eller ser inflammerat ut får veterinären se på den. Än så länge är det bara att vänta. Han är ändå såpass ung att hans huvud och allt hinner växa massor ännu och vill inte göra förhastade beslut på att dra ut någon tand eller så om det ännu finns möjligheter till ett någolunda okej bett, håll tummarna för oss! Tänkte ändå gå på koll med Dexter i något skede och fråga veterinärens åsikt om saken.


Bild på bett. Dexter har överbett. Saxbettet är det korrekta.



Jag har också ett litet överbett och dom säger ju att sådan människa - sådan hund. ;)



tisdag 7 februari 2012

MAG & El Perro.

Nu har jag hittat helt superkiva halsband på nätet som jag beslöt mig att jag skall skaffa till Dexter som näst. Finns i olika fina färger! Hittade två olika sidor, ena är av märket MAG och andra av märket El Perro. De är tjocka textil/nylon halsband speciellt omtyckta av hundägare med bull raser. Tycker själv en staffy skulle passa super fint med ett brett halsband. Finns olika breda, men funderar nog på den bredaste, 5 cm. :P De har också snygga selar som jag också måste skaffa Dex i något skede! Dessutom är de jätte hållbara och snygga! De är heller inte så dyra. Kanske man köper några i olika färger så har man sen. Måste bara bestämma mig vilken färg jag skall beställa först. Hmm.. ljusblåa är fin, men beige är också på en mörkare hund, svart är alltid pop och det finns med fina guld och silver kanter och dessutom går det att brodera text på den. Fick shopping iver :P

Halsband och selar från MAG.
http://www.dogcollar.nl/ 

Tycker om breda nylonhalsband!!

Supercool sele som håller.

Glada färger. Den ljusblåa till Dexter tack!




Stilig färg. Vill ha. :P

 Fint svart halsband, en sådan med guldkanter och texten nedanför tack!





Eller sen ett halsband i en mera babyblue färg.

Fin brun sele, finns i måååånga olika färger!